Bieganie to frajda. Dlaczego więc nie sprawić sobie dodatkowej ? Proponuję zrobić samodzielnie batony energetyczne na spacerek biegowy. Oczywiście można iść i kupić ale to nie to samo 😉 Raz, że gdy robimy to samodzielnie to my decydujemy z czego ma być zrobiony i dajemy to co lubimy dwa sama świadomość, że się je samodzielnie zrobiło daje dodatkowego kopa na biegu.

Zatem poniżej to tylko propozycja składników – eksperymentujcie !

Czas potrzebny na całość to ok 30 minut

Moje składniki:

3/4 szklanki nerkowców

3/4 szklanki migdałów

szklanka mąki jaglanej

szklanka daktyli

1/2 szklani wiórków kokosowych

szklanka amarantusa ekspandowanego

2 banany

1 mango

1/2 szklanka chia

po łyżeczce: sody, proszku do pieczenia, cynamony i gałki muszkatołowej.

Sposób wykonania:

daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut by były miękkie

Odcedzamy, wrzucamy do pojemnika gdzi ebędziemy miksować je na gładką masę wraz z bananem i mango.

Do gładkiej masy dodajemy resztę składników ale orzechy mielimy na drobno

Wszystko razem mieszamy do połączenia skłądników i przekładamy do pojemnika, który wsadzamy do pieca nagrzanego na 180 stopni. Wcześniej można ponacinać ciasto.

Pieczemy ok 20 minut – aż skórka się zarumieni. Wychodzi 18 batonów.

Gotowe. Smacznego