Ciasto bez ciasta czyli batatowy brownie na suszonych śliwkach słodzony daktylami

Niedawno otwarła się koło nas nowa fit knajpa. W menu mieli kilka deserów w tym brownie z batatów i suszonych śliwek kalifornijskich. Niestety tylko w menu bo ciasto im się skończyło 🙁

Co zrobić jak wyobraźnia została obudzona a ślinka niemal wypada z ust ? Decyzja – robie to ciasto sam. Poniżej przedstawiam przepis, zdecydowanie polecam ! Ciasto bez mąki i cukru, baaardzo pyszne rozchodzi się w mgnieniu oka ! Podany przepis na brownie z batatów wystarczy na ok 10 porcji

  • CIASTO

    300 g suszonych śliwek kalifornijskich, chillijskich czy jakie tam dostaniecie
    700 g batatów tak c.a. 2 sztuki
    150 g daktyli bez pestek
    7 łyżek kakao
    2 łyżki płynnego oleju kokosowego
    2 jajka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • DO POSYPANIA

    mix cynamonu z kakao

    Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz.

 

  • SPOSÓB WYKONANIA

    Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.