Frytki własnej produkcji z piekarnika to doskonały pomysł na popołudniowa przekąskę. A samo wykonanie jest szybkie i nie wymaga kulinarnych uzdolnień 😉

Składniki:

  • młode myte ziemniaki ze skórką
  • olej do smażenia np.: słonecznikowy, rzepakowy …
  • rozmaryn – ja dodaje i świeży z ogródka i suszony
  • sól, słodka papryka oraz granulowany czosnek

Sposób wykonania:

Rozgrzać piekarnik na 200 C u ustawić blachę na środkowej półce. Umyć ziemniaki i pokroić wedle uznania, ja przecinam na pół i połówki na 4 ćwiartki. Tak pokrojone ziemniaki wrzucamy to nie dziurawej reklamówki i dodajemy przyprawy: sól, czosnek, rozmaryn oraz dużo czerwonej papryki.

frytki

Zamykamy reklamówkę tak by powstał balon i trzęsiemy składnikami jakbyśmy robili drinka w shakerze.

Jak się wymiesza dodajemy olej i powtarzamy akcję sheke sheke.

frytki domowe

Teraz gdy mamy już każdy kawałem ziemniaka wypudrowany przyprawami i lśni się od oleju czas na opalanie. Wsypujemy całe towarzystwo na tacę w piekarniku i trzymamy tam ok 30 minut od czasu do czasu przerzucając tacką.

frytki z piekarnika

Po 30 minutach mamy gotową zakąskę – ja zrobiłem 35 i końcówki się przypaliły lekko – bywa 🙂

frytki home made

 

Smacznego i pamiętajcie młode ziemniaki są bogate w witaminę C a także potas i magnez a przy tym mają pięć razy mniej kalorii niż kasze i makarony.