Forest Gump najpierw jadł krewetki a potem przebiegł Amerykę. Bubba wierny towarzysz Foresta miał wiedzę na temat krewetek i jak sam twierdził:

„”Krewetki to owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec” Zatem dziś smażymy…

 

Co potrzebujemy:

  • chęci do zrobienia samodzielnie obiadu
  • patelnię, garnek wodę i kuchenkę oraz opłacony rachunek za gaz lub prąd
  • przyda się nóż do cięcia
  • pół cytryny
  • 200 gram krewetek
  • koperek, sól, pieprz
  • trochę masła oraz olej
  • ze dwa ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów mogą być w oleju
  • ryż
  • kilka pomidorków cherry

Działamy !

Najpierw wlewamy trochę oleju na patelnię i podgrzewamy w międzyczasie kroimy drobno czosnek, który wrzucamy na patelnię jak już olej się rozgrzeje ale zmniejszamy gaz bo czosnek szybko może się spalić i będzie gorzki smak. Kroimy na mniejsze kawałki suszone pomidory i dodajemy na patelnię.

na patelni smażą się czosnek i suszone pomidory
na patelni smażą się czosnek i suszone pomidory

W tym samym czasie wstawiamy wodę na gaz dosypujemy trochę soli i czekamy aż się woda zagotuje i wtedy zmniejszamy gaz i dodajemy woreczek ryżu.

Po kilku minutach dodajemy krewetki, które warto wcześniej skropić sokiem z cytryny i obrać z łuski i smażymy kilka minut pod przykryciem.

 

dodajemy krewetki
dodajemy krewetki

Kroimy w ćwiartki pomidorki cherry, dodajemy pokrojony koperek i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu w tym czasie wyjmujemy ryż i zalewamy sosem z krewetkami. Danie gotowe 🙂 Całość zajmuje ok 20 minut

Krewetki na maśle z suszonymi pomidorami
Krewetki na maśle z suszonymi pomidorami