Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami w pesto

Od połowy kwietnia zaczyna się sezon na szparagi i właśnie się powoli kończy bo trwa tylko do połowy maja. Czasu mało a przepisów mnóstwo i każdy przepyszny. Zatem korzystajcie, jak ma ktoś blisko gospodarstwo z uprawą szparagów to nie ma na co czekać. Kupować i gotować !

100 g szparagów to zaledwie 18 kalorii ale to też mnóstwo witamin i składników mineralnych, takich jak:

  • kwas foliowy
  • asparagina
  • beta-karoten
  • witaminy C, E
  • wapń, potas, fosfor
  • błonnik
  • inulina

 

Na dziś proponuję obiad dla 2-3 osób szybki w przygotowaniu i na długo zapadający w pamięci oraz banalnie prosty w przygotowaniu. Jedziemy !

Co potrzeba:

Na sos >

Pesto zielone plus śmietana ja dałem 18 można dać jaką się lubi

Pesto zrobiłem samodzielnie – przepis:

Doniczka bazylii, olej extra vergin, orzeszki ja dałem nerkowca tak na oko 150 g, tyle samo twardego sera, ja dałem Permigiano Reggiano no i sól i pieprz do smaku.

Orzechy zmielić na drobne – najlepiej w moździerzu. Następnie zmiksować wszystko razem w mikserze i gotowe.

Danie główne 🙂

Co potrzeba:

  • filet z piersi kurzastego stwora tak cirka ebałt 400 g
  • pęczęk zielonych szparagów
  • śmietana jak wyżej
  • kilka plasterków szynki, serrano, szynka parmeńska i szynka szwarcwaldzka ja dałem tą ostatnią, w Biedrze nie było nic innego
  • trochę mąki

przygotowanie:

Filety tniemy na wąskie plastry delikatnie solimy i obtaczamy w mącę i na koniec owijamy plastrem szynki robiąc małe roladki.

Etap drugi to szparagi. Odcinamy białe końcówki przecinamy na pół i gotujemy na parze, aż staną się miękkie po czym schładzamy je zimną wodą by zachowały sprężystość.

Etap trzeci, na patelni rozgrzewamy olej i wsadzamy nasze roladki, opiekamy im boczki po 5 minut na bok. Zresztą sami zobaczycie jak długo, kurak nie może być surowy 🙂

Etap czwarty – Grande Final !

Dodajemy pesto 4-5 łyżek i śmietanę, delikatnie mieszając by zmiksować składniki. Dodajemy naszego zielone szparagi i czekamy aż wszystko się zagotuje. Teraz tylko czekamy aż sos ostygnie i lekko zesztywnieje. Nakładamy na talerze, dla osdoby można dodać kilka listków bazylii i jemy !!

Wartości odżywcze szparagów gotowanych (w 100 g)

Wartość energetyczna – 22 kcal
Białko ogółem – 2.40 g
Tłuszcz – 0.22 g
Węglowodany – 4.11 g (w tym cukry proste 1.30 g)
Błonnik – 2.0 g

Witaminy

Witamina C – 7.7 mg
Tiamina – 0.162 mg
Ryboflawina – 0.139 mg
Niacyna – 1.084 mg
Witamina B6  – 0.079 mg
Kwas foliowy –  149 µg
Witamina A – 1006 IU
Witamina E – 1.50 mg
Witamina K – 50.6 µg

Minerały

Wapń – 23 mg
Żelazo – 0.91 mg
Magnez – 14 mg
Fosfor – 54 mg
Potas – 224 mg
Sód – 14 mg
Cynk – 0.60 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference