soczewica i masło orzechowe w duecie zwanym pycha ciacho

Dawno nie było tu nic o jedzeniu a to moja druga pasja po bieganiu 🙂 oki oki to jedziemy bo i okazja zacna – świetny przepis na mega mega pyszne ciastka i to bez cukru, bez mąki a za to pożywne i zdrowe.

Co potrzebujemy:

 

  • ok. 350g ugotowanej zielonej soczewicy wyjdzie też z ciecierzycy , czyli ok. 3/4 szklanki suchej
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • paczka sztuk suszonych daktyli (ok. 120 – 150g)
  • 3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki zmielonej wanilii lub ziarna z jednej laski

Jak to robimy:

  • Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odlej wodę z daktyli.
  • Zmiksuj składniki na gładko.
  • Formuj kółeczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja korzystam z pierścieni cukierniczych
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 – 35 minut.

tak to wygląda w trakcie prac

można czymś posypać, ja dodałem trochę orzechów brazylijskich

do tego kawka i deserek gotowy 😉