Jedno z ulubionych dań włoskich. Proste i smaczne jednak często robione inaczej niż to robią sami Włosi. Poniżej wszystkie potrzebne składniki na Penne a la Carbonara. Czego nie ma ? no ? Śmietana, gdzie jest śmietana ??? W lodówce kochani w lodówce i niech tam zostanie. Zatem oto składniki.
Penne a la Carbonara
- ok. 160 g makaronu penne
- 2 duże żółtka
- 75 g surowej pancetty lub wędzonego boczku ale tu czytajcie etykiety, mi nie udało się kupić czegoś nie trującego. Każdy boczek w markecie miał azotyn sodu (E250) czyli trutka.
- żółty ser Pecorino Romano, grana padano lub parmezan,tu uwaga taka, że po starciu ma być go tyle by objętościowo zajmował tyle samo miejsca co żółtka
- 1 łyżka oliwy
- Sól, pieprz do smaku
- Pietruszka
i to wszystko 🙂
Ważne tipsy przy robieniu penne a la carbonara:
- dajemy jedno duże żółtko na osobę
- parmezanu dajemy taką ilość, aby objętością zajmował tyle samo miejsca ile zajmują żółtka
- pozostawiamy trochę wody z ugotowanego makaronu do ewentualnego rozrzedzenia sosu
- zawsze podajemy świeżą, podgrzewana Carbonara nie będzie smaczna
Przygotowanie penne a la carbonara:
- boczek kroimy w drobną kosteczkę lub krótkie paseczki jeśli kupiliśmy w całości
- oddzielamy żółtka od białek i wrzucamy żółtka do miseczki. Ścieramy do miseczki ser, tak żeby objętościowo zajmował tyle samo miejsca ile żółtka. Dodajemy sól, pieprz, łyżkę oliwy i mieszamy
- w garnku przygotowujemy wodę na makaron z łyżeczką soli
- w tym samym czasie przyrządzamy na patelni boczek. Nie ma potrzeby wlewania oleju czy innego tłuszczu bo on wytopi się z boczku więc kładziemy go bezpośrednio na patelnię. Smażymy do złotego koloru. +/- 10 minut
- gotujemy makaron al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedzamy i zachowując ok. pół szklanki wody. Gorący makaron wrzucamy z powrotem do gorącego garnka (ale ściągniętego z ognia), dodajemy żółtka z serem, mieszamy aby lekko się ścięły około 30 sekund. Posypujemy boczkiem, pietruszką, możemy podlać trochę wodą z makaronu, jeśli makaron wyda nam się zbyt suchy.
- podajemy posypane serem i solą. Warto mieć blisko oliwę by doprawić do smaku