Włoskie Penne a la Carbonara

0
581

Jedno z ulubionych dań włoskich. Proste i smaczne jednak często robione inaczej niż to robią sami Włosi. Poniżej wszystkie potrzebne składniki na Penne a la Carbonara. Czego nie ma ? no ? Śmietana, gdzie jest śmietana ??? W lodówce kochani w lodówce i niech tam zostanie. Zatem oto składniki.

Penne a la Carbonara

Penne a la Carbonara składniki
Penne a la Carbonara składniki:
  • ok. 160 g makaronu penne
  • 2 duże żółtka
  • 75 g surowej pancetty lub wędzonego boczku ale tu czytajcie etykiety, mi nie udało się kupić czegoś nie trującego. Każdy boczek w markecie miał azotyn sodu (E250) czyli trutka.
  • żółty ser Pecorino Romano, grana padano lub parmezan,tu uwaga taka, że po starciu ma być go tyle by objętościowo zajmował tyle samo miejsca co żółtka
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz do smaku
  • Pietruszka

i to wszystko 🙂

Ważne tipsy przy robieniu penne a la carbonara:

  • dajemy jedno duże żółtko na osobę
  • parmezanu dajemy taką ilość, aby objętością zajmował tyle samo miejsca ile zajmują żółtka
  • pozostawiamy trochę wody z ugotowanego makaronu do ewentualnego rozrzedzenia sosu
  • zawsze podajemy świeżą, podgrzewana Carbonara nie będzie smaczna

 

Przygotowanie penne a la carbonara:

  • boczek kroimy w drobną kosteczkę lub krótkie paseczki jeśli kupiliśmy w całości
  • oddzielamy żółtka od białek i wrzucamy żółtka do miseczki. Ścieramy do miseczki ser, tak żeby objętościowo zajmował tyle samo miejsca ile żółtka. Dodajemy sól, pieprz, łyżkę oliwy i mieszamy
  • w garnku przygotowujemy wodę na makaron z łyżeczką soli
  • w tym samym czasie przyrządzamy na patelni boczek. Nie ma potrzeby wlewania oleju czy innego tłuszczu bo on wytopi się z boczku więc kładziemy go bezpośrednio na patelnię. Smażymy do złotego koloru. +/- 10 minut
  • gotujemy makaron al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedzamy i zachowując ok. pół szklanki wody. Gorący makaron wrzucamy z powrotem do gorącego garnka (ale ściągniętego z ognia), dodajemy żółtka z serem, mieszamy aby lekko się ścięły około 30 sekund. Posypujemy boczkiem, pietruszką, możemy podlać trochę wodą z makaronu, jeśli makaron wyda nam się  zbyt suchy.
  • podajemy posypane serem i solą. Warto mieć blisko oliwę by doprawić do smaku