Site icon Sportujesie

Jagielnik na daktylowym spodzie z polewą borówkową przeplatany nutą orzechową

Składniki na formę około 23 cm średnicy:

Spód:

Wierzch:

Polewa:

 

Sposób wykonania:

Spód – daktyle moczymy we wrzątku kilka minut. W tym czasie mielimy migdały, dodajemy wiórki kokosowe i olej a na koniec wylewamy wodę z daktyli i dodajemy do reszty. Chwytamy mikser i mielimy wszystko na gładką masę po czym wylewamy do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki.

Góra – przepłukujemy kaszę jaglaną i wsypujemy do garnka a następnie dolewamy 4 szklanki wody i gotujemy aż powstanie gładka masa. Około 30 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Woda musi się całkowicie wchłonąć. Na koniec wylewamy wodę z nerkowców i dodajemy do nich 2,3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej i miksujemy na gładką masę. Wrzucamy to do reszty kaszy i dodając słodzik w postaci miodu mieszamy dolewając po trochu soku z cytryny. Mieszamy i testujemy czy smak nam odpowiada. Jak jest ok miksujemy na gładką masę.

Rozpuszczamy agar agar w małej ilości wody i dodajemy do masy. Wstawiamy na chwilę na gaz, mieszając oczywiście. Wyciągamy spód z lodówki (najlepiej zostawić go na całą noc – ja nie wytrzymałem tym razem i widać, że nie zastygł całkowicie) i wlewamy masę jaglaną na wierzch. Czekamy kilka minut aż masa zastygnie i miksujemy owoce.

Znów kilka łyżek agaru – u mnie 4. Rozcieńczamy zimną woda dodajemy do soku z owoców, podgrzewamy, mieszamy i zalewamy na wierzch naszego sernika. Czekamy aż zastygnie i gotowe 🙂

 

Exit mobile version