Bieganie to frajda. Dlaczego więc nie sprawić sobie dodatkowej ? Proponuję zrobić samodzielnie batony energetyczne na spacerek biegowy. Oczywiście można iść i kupić ale to nie to samo 😉 Raz, że gdy robimy to samodzielnie to my decydujemy z czego ma być zrobiony i dajemy to co lubimy dwa sama świadomość, że się je samodzielnie zrobiło daje dodatkowego kopa na biegu.
Zatem poniżej to tylko propozycja składników – eksperymentujcie !
Czas potrzebny na całość to ok 30 minut
Moje składniki:
3/4 szklanki nerkowców
3/4 szklanki migdałów
szklanka mąki jaglanej
szklanka daktyli
1/2 szklani wiórków kokosowych
szklanka amarantusa ekspandowanego
2 banany
1 mango
1/2 szklanka chia
po łyżeczce: sody, proszku do pieczenia, cynamony i gałki muszkatołowej.
Sposób wykonania:
daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut by były miękkie
Odcedzamy, wrzucamy do pojemnika gdzi ebędziemy miksować je na gładką masę wraz z bananem i mango.
Do gładkiej masy dodajemy resztę składników ale orzechy mielimy na drobno
Wszystko razem mieszamy do połączenia skłądników i przekładamy do pojemnika, który wsadzamy do pieca nagrzanego na 180 stopni. Wcześniej można ponacinać ciasto.
Pieczemy ok 20 minut – aż skórka się zarumieni. Wychodzi 18 batonów.
Gotowe. Smacznego