Soczysty schab w maśle ziołowym

Jak zrobić soczysty schab ?

Wiele razy próbowałem zrobić soczysty schab ale jakoś nie za bardzo mi to wychodziło, aż znalazłem przepis, którym się chcę podzielić.

Sprawdza się za każdym razem zatem mogę śmiało go polecić. Poza tym, zapach w domu jaki się unosi już w trakcie pieczenia jest obłędny. Sąsiedzi dzwonią do drzwi pod byle powodem 🙂

Zatem co trzeba do przygotowania soczystego schabu ? Tak jest, schabu !

ale do brzegu nie ma co za dużo pisać tylko brać się do roboty.

Składniki na soczysty schab w maśle ziołowym:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 150 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki lubczyku
  • 2 goździki
  • ½ laski cynamonu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

składniki do schabu

ok mamy składniki więc zakasany rękawy wsadzamy wino do lodówki i zaczynamy.

sposób przyrządzenia schabu w maśle ziołowym

A zaczynamy od wstępnego ogarnięcia schabu – polewamy go oliwą posypujemy majerankiem, ziołami prowansalskimi no i oczywiście solą i pieprzem. I na 10-15 minut do lodówki.

Kolejne kroki przepisu na schab:

Skoro nasz schab przesiąka przyprawami w lodówce możemy skupić się na przygotowaniu masła ziołowego

So moździerza wrzucamy goździki i cynamon i dokładnie ucieramy. Jak już cynamon i goździki będą sypkie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane świeże zioła.

serce smaku schabu…

Delikatnie ucieramy, tak żeby zioła puściły lekko aromaty. Do miseczki z miękkim masłem przekładamy zawartość moździerza i całość mieszamy ze sobą.Schab układamy na desce i kroimy w plastry o grubości 1.5cm, ale nie do końca, tak żeby kawałek mięsa pozostał w całości.

Pomiędzy plastry wkładamy po 1 łyżce masła ziołowego i szczelnie zawijamy w folię aluminiową.Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 1 szklanką wody i pieczemy w temp. 190 stopni przez 60 minut.

na 10 minut przed końcem polewamy schab sokami

Na 10 minut przed końcem odwijamy folię aluminiową, polewamy mięso sokami, które puściło podczas pieczenia i pieczemy aż się lekko zarumieni.

smacznego !

kontakt

powiązane artykuły