Wszedłem do kuchni gdzie leżała samotna mała dynia. Dynia od razy kojarzy mi się z zupą i racuchami – padło na zupę. Jednak samą zupą się nie najadam nigdy zatem potrzeby był wkład – może mięso tylko jakie ? Jakoś nie bardzo widziałem mieso z dynią w zupie – no ale postanowiłem spróbować i tak oto po chwili byłem w sklepie by kupić:
Składniki na zupę dyniową:
- mała dynia
- mleczko kokosewe – puszka 400 ml
- 1 kostka buliony warzywnego w 300 ml wody
- 4 pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz oraz sól
Sposób wykonania zupy dyniowej
Włączamy piekarnik na 190 stopni następnie przecinamy i oczyszczamy z nasion dynia i tniemy ją na kostkę. Pomidory myjemy i przecinamy na pół, obieramy dwa ząbki czosnku. Polewamy to oliwą z oliwek dodajemy soł i pieprz. Jak piekarnik nagrzeje sie do 190 stopni wkładamy to do piekarnika na 25 minut.
W tym czasie mamy do przygotowania drobiowe pulpeciki, których skład umieszam poniżej.
Składniki na drobiowe pulpeciki:
- około 400 gram piersi kurczaka
- po łyżce pokruszonych orzechów włoskich i prażonych pestek dyni/li>
- 1 cebula szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- po łyżce papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy no i do smaku pieprz oraz sól
- po łyżce pokruszonych orzechów włoskich i prażonych pestek dyni/li>
- łyżka świeżo startego imbiru
Mięso przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy przyprawy plus imbir. Na patelni prażymy orzechy i pestki dyni i dodajemy do mięsa. Szalotkie kroimy (ręcznie) na drobno i troche podsmażamy na oliwie z oliwek i też dodajemy do mięsa. Wszystko mieszamy i formujemy małe pulpeciki.
Teraz podgrzewamy 300 ml wody i wrzucamy do niej kostkę bulionu warzywnego a w drugim garnku podgrzewamy mleczko kokosowe.
W tym czasie dynia już powinna być gotowa. Jeśli tak to przekładamy wszystko do dużego garnka i blendujemy. Dodajemy bulion i mleczko kokosowe o blendujemy do gładkiej konsystencji. Podrzewamy do zagotowania i dodajemy pojedyńczo pulpeciki, mieszając by nie przywarły do dna. Gotujemy ok 15 minut
Sposób podania zupy dyniowej
Zupę podajemy z kolendrą lub pietruszką, można posypać pokruszonymi orzechami i pestkami.