Jabłka zapiekane pod owsiano-orzechową kruszonką

Nie znam osoby, która nie lubi szarlotki czy tam jabłecznika. Mam śmiałą tezę, że takie osoby albo nie istnieją, albo ukrywają się gdzieś razem z tymi, którzy nie lubią pierogów ruskich i ciepłej herbaty z miodem i cytryną. Znam za to osoby które, mimo że skuszone fenomenalną promocją na jabłka (2 zeta za kilo) postanowiły nabyć ich horrendalną ilość, nie potrafią podjąć aż tyle zachodu żeby taką szarlotkę zrobić. Tak. Tak to ja.

Z tego właśnie banalnego powodu oraz dlatego, że nie mam masła, a na home office jakoś nie wypada lecieć do sklepu (stać przy garach to co innego!), wymyśliłam sobie takie jabłuszka pod kruszonką, z tego co oferowała w danym momencie moja lodówka. Są smaczne, są cynamonowe, są niewymagające i spełniają kryteria smakowitości szarlotki przy minimalnym nakładzie roboty. A i jeszcze są słodzone tylko miodem.

Miodzio!

Potrzebne nam będą:

  • Jabłka 420g (to już po pokrojeniu)
  • Płatki owsiane 100g
  • Masło orzechowe 100g
  • miód 40g
  • cynamon
  • szczypta soli

A dzieje się to tak:

Jabłka pokrój w kostkę. Z tą kostką to tak jak z kotem – może być mała, może być duża i tak będzie wspaniała. Ja akurat pokroiłam w mniejszą, bo wkładałam je do małych naczynek. Następnie wrzuć je do garnka (jabłka, nie koty), dodaj 20g miodu, małą szczyptę soli i posyp cynamonem – około łyżka powinna być spoko. Mieszaj je trzymając na średnim ogniu przez około 15-20 minut. To będzie nasza baza – oczywiście można ją modyfikować zgodnie ze swoimi preferencjami o takie rzeczy jak na przykład rodzynki czy inne owoce. Odstaw tę miksturę na bok i jedziemy z kruszonką.

Zblenduj płatki owsiane do momentu aż będzie tam trochę mąki a trochę większych kawałków płatków. Dodaj do tego masło orzechowe i resztę miodu i pyrdaj między palcami, żeby połączyły się w większe kawałki zlepione masłem orzechowym. Do kruszonki możesz też dodać pokruszone orzechy.

Do małych naczynek nałóż jabłek i posyp obficie kruszonką. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut i to już. Bardzo fajnie smakuje podane z jogurtem naturalnym, ale można też zaszaleć i zjeść na przykład z lodami.

Podane proporcje wystarczą na 6 porcji. Jedna porcja dostarcza około 223 kalorie, T 9,1g, W 28,4g, B 7g.

kontakt

powiązane artykuły