Bez obaw , naprawdę smaczne 🙂
Brownie z czerwonej fasoli
Czas przygotowanie brownie: 20 minut przygotowanie i 40 minut pieczenia oraz ok 5 minut polewa.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 26 cm lub blaszka o wymiarach około 24 x 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut ale nie na termoobiegu tylko góra – dół.
Składniki na fasolowe brownie:
- 2 puszki fasoli czerwonej – 500 g
- 4 jajka
- 6 łyżek kakao
- około 1/3 szklanki oleju
- około 1/3 szklanki wody
- około 1/3 szklanki cukru
- 1 banan
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki na polewę brownie:
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 8 – 10 (tu w sumie na oko) łyżek wody
Przepis na brownie z fasoli:
- Zaczynamy od odsączenia fasoli i przesypania jej do pojemnika, w którym będziemy miksować składniki. Dodajemy banana i dolewamy po około 1/3 szklanki oleju oraz wody. Wszystko miksujemy na masę bez grudek.
- Następnie dodajemy kakao 6 łyżek plus łyżeczkę sody oczyszczonej i szczyptę soli. Wszystko mieszamy szpatułką by się nie rozsypało po kuchni 🙂
- W osobnym pojemniku miksujemy jajka 4 sztuki z 1/3 szklanki cukru na sztywną pianę.
- Wstawiamy piekarnik góra – dół na 180 stopni i szykujemy tortownice
- Do zmiksowanego jajka dodajemy masę fasolową i mieszamy. Jak chcemy by ciasto było puszyste mieszamy delikatnie szpatułką jak wolimy zbite można zrobić to mikserem. Na zdjęciach w wersji z malinami ciasto było mieszane szpatułką a z orzechami mikserem
- Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do pieca jeśli nagrzał się do 180 stopni na środkowy poziom.
- Po 35-40 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem, jak jest suchy można zakończyć pieczenie ale nie wyciągamy brownie jeszcze z pieca tylko uchylamy lekko drzwi na ok 10 minut i dopiero potem wyciągamy je z piekarnika. Można po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i w tym czasie przygotować polewę na brownie.
Przepis na polewę do brownie:
Do małego garnka wsyp 4 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki kakao, 2 łyżki dowolnego cukru (brązowy, waniliowy etc) oraz wlej 8-10 łyżek zwykłej wody. Wszystko podgrzewaj na małym ogniu do wymieszania się składników. Ja użyłem trzepaczki do jajek.
Teraz można wyciągnąć brownie z piekarnika i polać go polewą – pozostaje teraz poczekać aż ostygnie zrobić kawę rozsiąść się wygodnie i rozkoszować się.
Smacznego