Brownie z czerwonej fasoli

Bez obaw , naprawdę smaczne 🙂

Brownie z czerwonej fasoli

Czas przygotowanie brownie: 20 minut przygotowanie i 40 minut pieczenia oraz ok 5 minut polewa.

Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 26 cm lub blaszka o wymiarach około 24 x 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut ale nie na termoobiegu tylko góra – dół.

Składniki na fasolowe brownie:

  • 2 puszki fasoli czerwonej – 500 g
  • 4 jajka
  • 6 łyżek kakao
  • około 1/3 szklanki oleju
  • około 1/3 szklanki wody
  • około 1/3 szklanki cukru
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki na polewę brownie:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 8 – 10 (tu w sumie na oko) łyżek wody

Przepis na brownie z fasoli:

  1. Zaczynamy od odsączenia fasoli i przesypania jej do pojemnika, w którym będziemy miksować składniki. Dodajemy banana i dolewamy po około 1/3 szklanki oleju oraz wody. Wszystko miksujemy na masę bez grudek.
  2. Następnie dodajemy kakao 6 łyżek plus łyżeczkę sody oczyszczonej i szczyptę soli. Wszystko mieszamy szpatułką by się nie rozsypało po kuchni 🙂
  3. W osobnym pojemniku miksujemy jajka 4 sztuki z 1/3 szklanki cukru na sztywną pianę.
  4. Wstawiamy piekarnik góra – dół na 180 stopni i szykujemy tortownice
  5. Do zmiksowanego jajka dodajemy masę fasolową i mieszamy. Jak chcemy by ciasto było puszyste mieszamy delikatnie szpatułką jak wolimy zbite można zrobić to mikserem. Na zdjęciach w wersji z malinami ciasto było mieszane szpatułką a z orzechami mikserem
  6. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do pieca jeśli nagrzał się do 180 stopni na środkowy poziom.
  7. Po 35-40 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem, jak jest suchy można zakończyć pieczenie ale nie wyciągamy brownie jeszcze z pieca tylko uchylamy lekko drzwi na ok 10 minut i dopiero potem wyciągamy je z piekarnika. Można po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i w tym czasie przygotować polewę na brownie.

Przepis na polewę do brownie:

Do małego garnka wsyp 4 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki kakao, 2 łyżki dowolnego cukru (brązowy, waniliowy etc) oraz wlej 8-10 łyżek zwykłej wody. Wszystko podgrzewaj na małym ogniu do wymieszania się składników. Ja użyłem trzepaczki do jajek.

Teraz można wyciągnąć brownie z piekarnika i polać go polewą – pozostaje teraz poczekać aż ostygnie zrobić kawę rozsiąść się wygodnie i rozkoszować się.

Smacznego

kontakt

powiązane artykuły