Brownie z cukinii
Do kawy najlepiej zjeść ciacho !
Ale nie byle jakie tylko mega dobre ! Propozycja na dziś to brownie z cukinii. Robi się szybko a na dodatek można jeść przed, w trakcie i po treningu 🙂
Co potrzebujemy:
- 2 cukinie
- 1/4 kostki masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanko słodzidła np ksylitolu
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej – ja daje orkiszową
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- kilka kostek gorzkiej czekolady minimum 70% (5-6 dużych)
Na polewę dajemy roztopioną czekoladę też ok 5 kostek.
Jak robimy brownie z cukinii ?
Po obraniu cukinii ścieramy ją na małych oczkach i odciskamy sok, aby było go jak najmniej albo wcale 🙂 Wrzucamy do miski i dodajemy roztopione masło, jajko, cukier z wanilią, słodzidło i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy resztę: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz startą czekoladę. Mieszamy. Ciasto powinno być gęste.
Nagrzewamy piec na 180 stopni, ciasto wstawiamy na blachę – ja daje na takie specjalnie do brownie i wsadzamy na 30 minut +/- . Sprawdzamy patyczkiem czy jest ok – patyczek ma być suchy.
Na koniec brownie z cukinii potrzebuje już tylko wykończenia w postaci polewy z gorzkiej czekolady.
W tym celu wrzucamy kawałki czekolady do np. ceramicznej miseczki, którą kładziemy na garnek z wodą i gotujemy. Pod wpływem gorącej pary czekolada szybko się rozpuści i po chwili możemy posmarować brownie czekoladę. Gotowe !