Moja propozycja na ciacho do kawki to ciasto daktylowe z pomarańczami bez mąki pszennej.
Poniżej lista składników na blachę 18 cm:
- 200 g daktyli
- sok z dwóch pomarańczy
- skórka z jednej pomarańczy
- 5 jajek
- 100 g masła (niech postoi chwilę by było miękkie)
- 2 czubate łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki ryżowej
- łyżeczka sody
- łyżka kakao
- jako dodatek kilka kostek czekolady – ja deję gorzką
Jak już mamy wszystko zabieramy się do robienia ciasta daktylowego z pomarańczami.
Zalewamy wrzątkiem daktyle tak by wszystkie były pod wodą i zostaw/iamy je na kilka minut a w tym czasie ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Wylewamy wodę z daktyli i wrzucamy je do pojemnika, w którym będziemy je blendować razem z sokiem i skórką z cytryny. Blendujemy na gładką masę i przekładamy do garnka i chwile gotujemy by masa była trochę gęstrza – do zagotowania cały czas mieszając.
Miękkie masło blendujemy na krem, ja robie to trzepatrzką. Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy i tak pięć razy 🙂 czyli tyle ile mamy jaj. Białko odkładamy do metalowego pojemnika bo wykorzystamy je w ostatnim kroku. Można wsadzić je do lodówki.
Jak już mamy zblendowane masło z żółtkami przekłądamy masę do daktyli i pomarańczy. Chwilę mieszamy do połączenia składników.
Teraz czas na mąki. Dodajemy po łyżce i mieszamy do połączenia. Tak dodajemy mąki, sodę i kakao. Jak już wszystko dodamy i wymiaszamy zabieramy się za ostatni element.
Możemy w tym czasie przygotować tortownicę i piec ustawiając temperaturę na 180 stopni.
Dodajemy szczyptę soli by lepiej ubić białka i miksujemy. Ważne by był to czysty metalowy pojemnik. W mokrym, tłustym czy plastikowym mamy mneijsze szanse na ubicie piany. Najszybciej wychodzi w metalowym. W połowie można dodać odrobinę soku z cytryny by piana była sztywniejsza. Na koniec dodajemy pianę do reszty i delikatnie mieszamy.
Wylewany całość do formy i wstawiamy do pieca na 40 minut pieczemy w temperaturze 180 stopni. Raz robiłem dłużej ok 60 i też wyszło super, mniej mokre po prostu. Musicie dobrać czas tak jak lubicie.
Smacznego.