Ciasto daktylowe z pomarańczami

0
884

Moja propozycja na ciacho do kawki to ciasto daktylowe z pomarańczami bez mąki pszennej.

Poniżej lista składników na blachę 18 cm:

  • 200 g daktyli
  • sok z dwóch pomarańczy
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 5 jajek
  • 100 g masła (niech postoi chwilę by było miękkie)
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki ryżowej
  • łyżeczka sody
  • łyżka kakao
  • jako dodatek kilka kostek czekolady – ja deję gorzką

Jak już mamy wszystko zabieramy się do robienia ciasta daktylowego z pomarańczami.

Zalewamy wrzątkiem daktyle tak by wszystkie były pod wodą i zostaw/iamy je na kilka minut a w tym czasie ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Wylewamy wodę z daktyli i wrzucamy je do pojemnika, w którym będziemy je blendować razem z sokiem i skórką z cytryny. Blendujemy na gładką masę i przekładamy do garnka i chwile gotujemy by masa była trochę gęstrza – do zagotowania cały czas mieszając.

Miękkie masło blendujemy na krem, ja robie to trzepatrzką. Dodajemy po jednym żółtku i mieszamy i tak pięć razy 🙂 czyli tyle ile mamy jaj. Białko odkładamy do metalowego pojemnika bo wykorzystamy je w ostatnim kroku. Można wsadzić je do lodówki.

Jak już mamy zblendowane masło z żółtkami przekłądamy masę do daktyli i pomarańczy. Chwilę mieszamy do połączenia składników.

Teraz czas na mąki. Dodajemy po łyżce i mieszamy do połączenia. Tak dodajemy mąki, sodę i kakao. Jak już wszystko dodamy i wymiaszamy zabieramy się za ostatni element.

Możemy w tym czasie przygotować tortownicę i piec ustawiając temperaturę na 180 stopni.

Dodajemy szczyptę soli by lepiej ubić białka i miksujemy. Ważne by był to czysty metalowy pojemnik. W mokrym, tłustym czy plastikowym mamy mneijsze szanse na ubicie piany. Najszybciej wychodzi w metalowym. W połowie można dodać odrobinę soku z cytryny by piana była sztywniejsza. Na koniec dodajemy pianę do reszty i delikatnie mieszamy.

Wylewany całość do formy i wstawiamy do pieca na 40 minut pieczemy w temperaturze 180 stopni. Raz robiłem dłużej ok 60 i też wyszło super, mniej mokre po prostu. Musicie dobrać czas tak jak lubicie.

Smacznego.