Brownie z czerwonej fasoli

Bez obaw , naprawd臋 smaczne 馃檪

Brownie z czerwonej fasoli

Czas przygotowanie brownie: 20 minut przygotowanie i 40 minut pieczenia oraz ok 5 minut polewa.

Forma do pieczenia: tortownica o 艣rednicy 26 cm lub blaszka o wymiarach oko艂o 24 x 24 cm.聽Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut ale nie na termoobiegu tylko g贸ra – d贸艂.

Sk艂adniki na fasolowe brownie:

  • 2 puszki fasoli czerwonej – 500 g
  • 4 jajka
  • 6 艂y偶ek kakao
  • oko艂o 1/3 szklanki oleju
  • oko艂o 1/3 szklanki wody
  • oko艂o 1/3 szklanki cukru
  • 1 banan
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sk艂adniki na polew臋 brownie:

  • 4 艂y偶ki oleju kokosowego
  • 3 艂y偶ki kakao
  • 2 艂y偶ki cukru waniliowego
  • 8 – 10 (tu w sumie na oko) 艂y偶ek wody

Przepis na brownie z fasoli:

  1. Zaczynamy od ods膮czenia fasoli i przesypania jej do pojemnika, w kt贸rym b臋dziemy miksowa膰 sk艂adniki. Dodajemy banana i dolewamy po oko艂o 1/3 szklanki oleju oraz wody. Wszystko miksujemy na mas臋 bez grudek.
  2. Nast臋pnie dodajemy kakao 6 艂y偶ek plus 艂y偶eczk臋 sody oczyszczonej i szczypt臋 soli. Wszystko mieszamy szpatu艂k膮 by si臋 nie rozsypa艂o po kuchni 馃檪
  3. W osobnym pojemniku miksujemy jajka 4 sztuki z 1/3 szklanki cukru na sztywn膮 pian臋.
  4. Wstawiamy piekarnik g贸ra – d贸艂 na 180 stopni i szykujemy tortownice
  5. Do zmiksowanego jajka dodajemy mas臋 fasolow膮 i mieszamy. Jak chcemy by ciasto by艂o puszyste mieszamy delikatnie szpatu艂k膮 jak wolimy zbite mo偶na zrobi膰 to mikserem. Na zdj臋ciach w wersji z malinami ciasto by艂o mieszane szpatu艂k膮 a z orzechami mikserem
  6. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i wk艂adamy do pieca je艣li nagrza艂 si臋 do 180 stopni na 艣rodkowy poziom.
  7. Po 35-40 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem, jak jest suchy mo偶na zako艅czy膰 pieczenie ale nie wyci膮gamy brownie jeszcze z pieca tylko uchylamy lekko drzwi na ok 10 minut i dopiero potem wyci膮gamy je z piekarnika. Mo偶na po wy艂膮czeniu piekarnika uchyli膰 drzwiczki i w tym czasie przygotowa膰 polew臋 na brownie.

Przepis na polew臋 do brownie:

Do ma艂ego garnka wsyp 4 艂y偶ki oleju kokosowego, 3 艂y偶ki kakao, 2 艂y偶ki dowolnego cukru (br膮zowy, waniliowy etc) oraz wlej 8-10 艂y偶ek zwyk艂ej wody. Wszystko podgrzewaj na ma艂ym ogniu do wymieszania si臋 sk艂adnik贸w. Ja u偶y艂em trzepaczki do jajek.

Teraz mo偶na wyci膮gn膮膰 brownie z piekarnika i pola膰 go polew膮 – pozostaje teraz poczeka膰 a偶 ostygnie zrobi膰 kaw臋 rozsi膮艣膰 si臋 wygodnie i rozkoszowa膰 si臋.

Smacznego

Poprzedni artyku艂
Nast臋pny artyku艂

kontakt

powi膮zane artyku艂y